Майола – олія для ваших кулінарних шедеврів

Мапа сайтуМапа сайту КонтактиКонтакти

Рецепт тижня

Випічка

Приготування:

Запашний домашній хліб можна спекти в духовці, з невеликими затратами часу й сил!

Докладніше

Виробництво олії

Виробництво олії

Джерелом соняшникової олії є насіння квітки «соняшник». Не дарма ми називаємо соняшник – квіткою сонця, адже квітка сама схожа на сонце, крім цього є світло- та теплолюбивою і в процесі достигання капелюх соняшника постійно повертається за сонцем протягом дня. Якість майбутньої олії значною мірою залежить від якості насіння: рівня його олійності, вологості та терміну дозрівання.

З насіння соняшника олію отримують шляхом віджимання під пресом та екстракцією. Перед процесом віджиму насіння очищається від сміття та лузги і подрібнюється. Відсоток отримання сирої олії в результаті віджиму є невисоким. Максимально витягнути жир з сировини можна за допомогою процесу екстрагування, якому піддається насіння, що пройшло процес віджиму (макуха). В процесі екстрагування отримують сиру олію, шляхом додавання до макухи органічних розчинників, які згодом відганяють від отриманої міцели методом дистиляції.

Сира соняшникова олія має приємний запах і смак, але вона не може довго зберігатися, швидко стає каламутною та гіркне, тому в сирому вигляді її не використовують. Залежно від способу очистки та майбутнього призначення олія поділяється на рафіновану та нерафіновану.

Виробництво олії

Нерафіновану соняшникову олію очищають в основному механічним шляхом (відстоюють та фільтрують). Також нерафінована олія ще проходить процес виморожування, в результаті чого залишається прозорою навіть за умов тривалого зберігання при низькій температурі. В нерафінованій олії зберігається максимальна кількість вітамінів та фосфоліпідів. Нерафінована олія багата на вітаміни: E (токоферол), F (лінолева та ліноленова ненасичені жирні кислоти), D (кальцитріол), A (ретинол) і її дуже корисно вживати у сирому вигляді, наприклад, заправляти нею свіжі салати. А от смажити на нерафінованій олії категорично не варто, адже при нагріванні до високих температур у ній утворюються токсичні з’єднання, і крім цього вона піниться та надає готованій страві неприємного запаху та гіркуватого-горілого смаку.

Виробництво олії

Рафінована соняшникова олія походить довгий шлях очистки і складається з наступних етапів: механічна очистка, гідратація, нейтралізація, відбілювання, виморожування, дезодорація і азотування. Етап механічної очистки проходить аналогічно, як і в процесі виробництва нерафінованої соняшникової олії.

Гідратація – це процес очищення олії водою (70⁰С), яка пропускається в розпорошеному стані через розігріту до 60⁰С олію.

Нейтралізація полягає у видаленні вільних жирних кислот, щоб у процесі смаження олія не набувала неприємного запаху.

Наступним етапом рафінації є процес відбілювання, обробка олії адсорбентом органічного походження (спеціальною глиною), в результаті якого відбувається поглинання барвних пігментів, наявність окремих барвних сполук загрожує окисленню та передчасному псуванню готового продукту.

Виморожування – це процес охолодження олії, в результаті якого воскоподібні сполуки, що присутні в олії затвердівають і їх видаляють з олії шляхом фільтрування. Процес обробки олії гарячою сухою парою при температурі 170 – 230⁰С називається дезодорацією.

В процесі дезодорації олія позбувається шкідливих хлорорганічних пестицидів та ароматичних речовин, які також призводять до окислення продукту.

Останнім етапом рафінації є процес азотування – подача азоту в процесі фасування. Насичення олії азотом дає можливість збільшити її термін придатності без додавання консервантів та створює в пляшці поверх олії азотну подушку, що не дозволяє олії поглинати кисень, тобто окислюватись та деформувати пляшку.

Рафінована олія ідеально підходить для смаження та випікання, вона не змінює смак та аромат готованих Вами продуктів, не піниться, не димить. При всьому у рафінованій олії залишається в достатній кількості вітамін Е, який є стійким до дії високих температур.

 

 

© 2010 ТД "Майола". Усі права застережено.
79018, Україна, м.Львів, вул. Городоцька, 155

Design by VitGroup
Powered by VitGroup CMSBLOG